pl en ru uk
Ostatnio komentowane:

Sprowadzenie obywatela Egiptu do Polski

Mieszkam i pracuję w Polsce, mój narzeczony jest Egipcjaninem, mieszka i pracuje w Egipcie. Chcemy się pobrać. Początkowo planowaliśmy zawrzeć związek małżeński w Polsce. Nasze plany uległy zmianie z uwagi na odmowę wizy w Ambasadzie Polskiej w Kairze. (powód odmowy - "poważne wątpliwości budzi zamiar opuszczenia państw członkowskich"). Choć ponieśliśmy duże koszty i spełniliśmy wszystkie warunki wizowe, ambasada utrudnia tego typu odwiedziny i normalne kontakty rodzin.
 
Planujemy więc pobrać się w Kairze. Chcemy to zrobić w ciągu 2 tygodni mojego pobytu w Egipcie. Jestem w trakcie przygotowywania dokumentów. Obecnie posiadam:
  • zaświadczenie z USC o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa.
  • odpis aktu urodzenia
  • zaświadczenie z parafii o wyznawanej religii (potwierdzone notarialnie)
 
Dokumenty te tłumaczone są obecnie na język arabski przez tłumacza przysięgłego. Potem mam zamiar zalegalizować je w Ministerstwie Spraw Zagranicznych i Ambasadzie Egipskiej w Warszawie. Czy jest jeszcze coś co powinnam wiedzieć, by szybko i sprawnie zawrzeć związek?
 
Choć ufam narzeczonemu i mam zamiar żyć z nim w Polsce, to czy powinnam zwrócić szczególną uwagę na jakieś niuanse w kontrakcie ślubnym? Jak wygląda taki standardowy kontrakt w Egipcie? Bardzo zależy mi na równych prawach małżonków, wiem że prawo islamskie różni się od naszego.
Chcę spokojnie myśleć o naszej przyszłości, ale obawiam się że moje ewentualne roszczenia mogą być źle widziane, a nawet utrudnić zawarcie związku. Dodam, że choć jestem wychowana w duchu religii katolickiej, a narzeczony muzułmańskiej nie przywiązujemy wielkiej wagi do naszych wyznań i chcemy budować nasz związek z dala od nakazów tych religii.
 
Zasadniczo dokumenty zgromadzone przez Panią będą wystarczające dla Ambasady Egiptu. Należy jednak pamiętać, iż wszystkie wymienione przez Panią dokumenty muszą zostać potwierdzone przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Natomiast zaświadczenie z parafii musi być potwierdzone przez notariusza, następnie przez Sąd Okręgowy a na końcu przez MSZ.
 
Małżeństwo z obywatelem egipskim, aby było uznane prawnie, musi być zawarte w Urzędzie Stanu Cywilnego. Świadectwo ślubu religijnego, czy to chrześcijańskiego czy muzułmańskiego, nie jest dokumentem obowiązującym w świetle umów dwustronnych między Egiptem i Polską. 
 
Nie każdy Urząd Stanu Cywilnego wydaje akt ślubu w formie uznawanej przez stronę polską. Aby uniknąć komplikacji najlepiej zawrzeć związek małżeński w urzędzie przeznaczonym dla obcokrajowców, który znajduje się w Ministerstwie Sprawiedliwości przy placu Lazoughly w Kairze.
 
Z podpisywanym kontaktem w Egipcie powinna się Pani dokładnie zapoznać i ewentualnie skonsultować go z prawnikiem na miejscu specjalizującym się w prawie obowiązującym w Egipcie. Powinna Pani pamiętać również, że w tym kontrakcie może zawrzeć wszystkie ustalenia i wymagania względem przyszłego męża. Nie zapominać także o ustaleniach majątkowych oraz dotyczących opieki nad dziećmi w przypadku rozwodu. To wszystko musi być zawarte już w kontrakcie ślubnym.
 
W sytuacji, gdy będziecie Państwo mieszkać w Polsce co do zasady ustalenia zawarte w kontrakcie nie będą miały większego znaczenia, jednak mogą okazać się istotne w przypadku np. uprowadzenia dzieci przez męża do Egiptu. Prawem właściwym dla Państwa co do zasady będzie prawo wspólnego miejsca zamieszkania.
 
Niestety samo zawarcie związku małżeńskiego w Egipcie absolutnie nie gwarantuje Pani, iż Pani mąż otrzyma wizę do polski. W praktyce co prawda często Ambasada Polski w Kairze takie wizy wydaje jednak zdarzają się również przypadki odmowy. Co do zasady obecnie obowiązująca Ustawa o cudzoziemcach, jak również Ustawa o cudzoziemcach, jaka wejdzie w życie w dniu 1 maja 2014 roku nie przewiduje wizy dla cudzoziemca, która byłaby wydawana w celu zamieszkania w Polsce.
 
Ustawa jaka wejdzie w życie w dniu 1 maja 2014 roku nie przewiduje również procedury ubiegania się przez cudzoziemca o udzielenie zezwolenia na pobyt w Polsce w sytuacji gdy przebywa on poza granicą polski. Zgodnie z nową ustawą o cudzoziemcach wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt w Polsce musi zostać złożony przez cudzoziemca osobiście.
 
Ponadto w trakcie tej procedury urząd bada czy związek nie został zawarty w celu obejścia przepisów prawa. Jeżeli okoliczności sprawy wskazują, że m.in. małżonkowie nie zamieszkują wspólnie, małżonkowie nie są zgodni co do dotyczących ich danych osobowych i innych istotnych okoliczności, które ich dotyczą czy też małżonkowie nie mówią językiem zrozumiałym dla obojga w takiej sytuacji organ bada okoliczności zawarcia związku małżeńskiego i bardzo często odmawia udzielenia zezwolenia na zamieszkania o po 1 maja 2014 r. zezwolenia na pobyt czasowy.

Dodaj komentarz

2017-03-07 22:19
Krystyna napisał(a):
Nieprawda,gdy Straż Graniczna go skontroluje skończy jak mój narzeczony a mamy wspólne dziecko jest zamknięty w ośrodku 3 miesiące robiliśmy wszystko żeby udało mu się wyjść ale będzie deportowany do Egiptu ja z dzieckiem dolecimy do niego i tam weźmiemy ślub Polska masakra dla cudzoziemców zwłaszcza Arabów.


2016-06-17 22:16
wiolettanapisał(a):
witam chce zmówic wize dla ukochanego z egiptu do polski
2014-07-15 22:45
Sylwia napisał(a):
Witam mam duży problem mój narzeczony pochodzi z Pakistanu poznaliśmy się w Anglii niestety mój chłopak miał tylko wizę studencką podczas naszego ślubu wkroczył oficer emigracyjny i wykazał że mój ukochany pracuje a mając wizę studencką nie mógł po miesiącu walki o to żeby został w UK deportowali go. Teraz ja lecę do Pakistanu i chcę tam zawrzeć małżeństwo z nim żeby sprowadzić go do polski niestety boję się że nie otrzyma wizy nawet małżeńskiej co mogę zrobić żeby wrócił ze mną do kraju czy samo małżeństwo starczy ja go naprawdę kocham chcę z nim po prostu w spokoju żyć.Jakie dokumenty potrzebuje żeby dostał wizę dodam że obecnie nie pracuje i także nie mam ubezpieczenia mieszkam w mieszkaniu ze swoją mamom i rodzeństwem mieszkanie własnościowe moja mam chce mi pomóc ale nie wiem jak .I przede wszystkim co się stanie jak on przyleci bez wizy słyszałam że jako mojego małżonka nie mogą go deportować czy to prawda .
Dodaj komentarz
Zapytaj prawnika
Rzetelna firma
Zapytaj prawnika
11 lat
doświadczeń
99 %
skuteczności
23802
Zrealizowanych
usług