pl en ru uk
Ostatnio komentowane:

Uzyskanie polskiego paszportu

Mąż nie uczęszczał do żadnej polskiej szkoły, wiec tym samym nie posiada żadnego dokumentu mówiącego o jego znajomości jeżyka. Z moich informacji maż może złożyć jedynie wniosek do prezydenta o nadanie obywatelstwa ale przeraza mnie nieodwołalność decyzji. Moje pytanie to jaka mamy szanse by decyzja w naszej sytuacji była pozytywna?

W przypadku nadania obywatelstwa przez Prezydenta Polski jest to tylko i wyłącznie jego decyzja komu to obywatelstwo nada o komu nie. Z doświadczenia wiemy, iż decyzje te często otrzymują osoby, które w naszej ocenie nie powinny otrzymać obywatelstwa, z drugiej strony osoby gdzie wydaje się, iż powinny je otrzymać – nie otrzymują obywatelstwa. Należy również zwrócić uwagę, iż samo złożenie wniosku jest bardziej sformalizowane niż złożenie wniosku o uznanie za obywatela polskiego. Z drugiej strony w postępowaniu o nadanie obywatelstwa polskiego nie jest wnoszona opłata za rozpatrzenie sprawy.
 
W mojej ocenie skoro Pani mąż spełnia niemal wszystkie przesłanki uprawniające do uznania go za obywatela polski zasadne jest skoncentrowanie się na tej procedurze, która daje gwarancję uzyskania obywatelstwa pod warunkiem spełnienia wymogów ustawowych.
 
Jak słusznie Pani zauważyła jednym z wymogów jest urzędowe poświadczenie, o którym mowa w art. 11a ustawy z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim, świadectwo ukończenia szkoły w Rzeczypospolitej Polskiej lub świadectwo ukończenia szkoły za granicą z wykładowym językiem polskim, w przypadku gdy jest wymagane.
 
W chwili obecnej więc Pani mąż powinien przystąpić do egzaminu. Państwowe egzaminy certyfikatowe z języka polskiego jako obcego mają za zadanie określenie kompetencji w języku polskim niezależnie od instytucji prowadzących nauczanie, programów nauczania, stosowanych materiałów i metod. Znajomość języka polskiego określa się jako umiejętność rozumienia współczesnej polszczyzny pisanej i mówionej oraz umiejętność używania języka polskiego w mowie i piśmie.
 
Ustawa o obywatelstwie nie określa jaką znajomością języka polskiego ma wykazać się cudzoziemiec, przyjmuje się więc, iż wystarczy poziom podstawowy tj. B1. Koszt egzaminu wynosi 60 euro.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
Zapytaj prawnika
Rzetelna firma
Zapytaj prawnika
11 lat
doświadczeń
99 %
skuteczności
23988
Zrealizowanych
usług